Despre Palatul C.F.R.

Pe locul unde se afla acum Palatul CFR, construit intre 1935 si 1950 (arhitectii D. Marcu si T. Savulescu), au existat inainte "faimoasele" Ateliere CFR Grivita, [...]

Serviciile noastre

ÎNCHIRIERE SPAŢII - pentru persoane fizice Şi juridice- Spaţii de birouri- Spaţii de arhivă- Spaţii terasă pentru antene LEGĂTORIE - se asigură lucrări specifice de îndosariere, legare şi copertare a documentelor de orice fel (tehnice, contabile etc.)

Sala de conferințe

Sala de Conferinţe pune la dispoziţia dumeavoastră un loc ideal pentru desfăşurarea de prezentări, conferinţe, întâlniri etc., având o capacitate de 100 persoane.

Sala de festivități

Sala de Festivităţi pune la dispoziţia dumeavoastră un loc ideal pentru desfăşurarea unor prezentări, lansări de produse ale companiilor etc., având o capacitate de 600 persoane.

 Pe locul unde se afla acum Palatul CFR, construit intre 1935 si 1950 (arhitectii D. Marcu si T. Savulescu), au existat inainte “faimoasele” Ateliere CFR Grivita, proslavite in perioada comunista pentru “actiunile revolutionare” ale muncitorilor in anul 1933. Acestea erau legate de Gara de Nord (numita initial Gara Targovistei) printr-o cale ferata subterana.

Atelierele de Reparat Locomotive si Vagoane, infiintate o data cu gara pe terenul unde se afla astazi parcul si Palatul CFR au fost desfiintate in anul 1931, urmand a fi inceputa constructia Palatului.

Dupa 1930, pe un teren din care o parte apartinea familiei Slaniceanu, iar o alta parte – Ministerului Cultelor, a fost amenajat bulevardul cunoscut in prezent ca I. Ghe. Duca. Dupa deschiderea acestui tronson de circulatie au fost executate cateva blocuri si un hotel, suprafata ramasa libera fiind parcelata si data in folosinta pentru construirea unui cartier.

Inaintea celui de-al II-lea razboi mondial a fost gandita resistematizarea intregii zone a Garii de Nord, fiind inceputa, pe locul vechilor ateliere de reparatii, construirea Palatului CFR.

Cladirea este ridicata dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, executia ei incepand in anul 1937. Din punctul de vedere al tehnologie folosite, cladirea este primul edificiu civil de o asemenea dimensiune din Romania, edificat pe un schelet metalic sudat si inglobat in beton.

“Uzinele de fier si domeniile Resita” au realizat primul schelet metalic complet sudat pentru cladiri inalte precum Palatul CFR din Bucuresti.

Constructia Palatului CFR a durat aproape 10 ani, astfel incat la 1 mai 1948 a intrat integral in functiune si adaposteste in momenul actual Ministerul Transporturilor.

Scopul construirii unui astfel de palat a fost strangerea intr-o cladire a tuturor serviciilor Administratiei Cailor Ferate, pana atunci raspandite in 14 imobile izolate, majoritatea inchiriate de la particulari. Conceputa intr-un stil sobru, respectand toate principiile utilului, cladirea isi justifica pe deplin denumirea de “Palat” chiar si in zilele noastre.